Pred sastanak OPEK+: Cena barela nafte 71 dolar

Cena barela severnomorske nafte tipa Brent trenutno iznosi 70,95 dolara.

Rast cene nafte danas su pogurali rezultati anketa koje svedoče o pozitivnom raspoloženju biznisa u pogledu konjukturnog oporavka svetske privrede u drugom kvartalu 2021. godine, kao i današnja online sednica predstavnika država – članica OPEK+.

Eksperti OPEK-a ocenjuju da su rezerve nafte država članica te organizacije do kraja jula pale ispod proseka za period 2015-2019, prenosi finanzen.net.

Sem toga, ocenjuje se da će zapadne kompanije biti pod pritiskom da predju na održive izvore energije čime će za OPEK biti oslobodjen novi prostor na tržištu i pored priliva iranske nafte, za slučaj očekivanog priliva iranske nafte.

Na sastanku 4. marta ove godine, OPEK+ je odobrio povećanje eksploatacije nafte Rusiji (+130.000 barela dnevno) i Kazahstanu, dok je Saudijska Arabija produžila dobrovoljno smanjenje eksploatacije nafte za 1 milion barela dnevno.

Očekuje se da će OPEK dosad dogovorena povećanja obima eksploatacije nafte produžiti u junu i julu, a neće predvideti povećanja za avgust, prenosi ocenu analitičara tržišta finanzen.net.

Za kasnije se očekuje pojačan pritisak tražnje na tržištu i na odluke OPEK+.

Taj skup država izvoznika nafte, 1. maja 2020. godine je dogovorio najveće smanjenje eksploatacije nafte u svojoj dosadašnjoj istoriji od 12,2 miliona barela nafte dnevno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com