Preti li OPEK-u likvidacija?

Do konačnog sprazuma šestorke na čelu sa SAD i Irana još je daleko, ali pitanje hoće li ukidanje sankcija toj zemlji dotući rusku ekonomiju u središtu je pažnje komentatora.

Može li iranska nafta da obori cenu barela na 30 dolara? I tako isprazni ruski budžet?

Uticaj iranske nafte na svetsko tržište se preuveličava, taj će uticaj biti psihološki i kratkoročan, kaže generalni direktor Fonda energetske bezbednosti Rusije Konstantin Simonov i ide još dalje: povratak Irana na tržošte nafte mogao bi ne samo da uzdrma OPEK nego da dovede do njegove likvidacije.

„Posle uvodjenja sankcija udeo iranske nafte na evropskom tržištu preuzela je Saudijska Arabija. Ako Iran namerava da poveća svoju eksploataciju nafte, tu odluku mora da odobri OPEK. Zato ne isklučujem mogućnost žestokog konflikta unutar OPEK-a, zasnovanog na protivrečju izmedju Irana i Saudijske Arabije. Ako se tome dodaju geopolitička neslaganja dve države oko Jemena, može se pretpostaviti nivo medjusobne netrpeljivosti“, analizira Simonov situaciju za ruski list Vzgljad i dodaje da je OPEK već sada izgubio ozbiljan uticaj na tržište nafte.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com