Problemi i sa Turskim tokom: Turska prepolovila uvoz ruskog gasa

А Turska je u prvom kvartalu ove godine uvezla najmanje ruskog gasa u poslednjih deset godina, saopštila je ruska kompanija Gasprom, a prenose ruski mediji.

U prvom kvartalu 2018. godine, Turska je iz Rusije uvezla 7,917 milijardi kubika gasa, a u prvom kvartalu ove godine samo 4,522 milijarde kubika.

Manje od toga Turska je uvezla samo u prvom kvartalu 2010. godine – 4,323 milijarde.

Turska se nalazi u valutnoj i ekonomskoj krizi, ali je povećala kupovine gasa od Azerbejdžana kao i tečnog gasa na svetskom tržištu, tvrde ruski mediji.

Izmedju Rusije i Turske postoji spor oko cene gasa.Oko toga se nisu saglasili ni ruski predsednik Vladimir Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom svog aprilskog susreta.

„Što se tiče energetike, o čemu je govorio gospodin Erdogan, one [cene]se formiraju ne po volji Gasproma, one se formiraju tržišno. Takva je cena na tržištu, nju ne odredjuje Gasprom difektivom.Tu postoje pitanja, problemi, naši turski prijatelji insistiraju na jednim formama iz komercijalnih razloga, Gasprom predlaže druga rešenja“, rekao je ruski predsednik posle susreta sa turskim kolegom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com