Prognoza : Nafti, gasu i uglju kraj tokom ove decenije?

Šef Medjunarodne agencije za energiju Fatih Birol tvrdi, pozivajući se na novu prognozu te Agencije, da će „era naizgled nezadrživog rasta tražnje za naftom, gasom i ugljem biti okončana još tokom ove decenije“ uz uspone i padove u potrošnji.

U autorskom tekstu za Fajnenšel tajms, koji prenosi finanzen.net, Birol kaže da će tražnja za naftom pik dostići pre 2030.godine zbog rasta broja električnih automobila širom sveta, a posebno u Kini.

Što se gasa tiče, „zlatno doba“ je pri kraju jer će tražnja u razvijenim privredama tokom ove decenije i dalje padati kako zbog orijentacije na obnovljive izvore u proizvodnji struje, tako i zbog odustajanja zapadnih država od ruskog gasa, a zbog intervencije Rusije u Ukrajini.

Kod uglja će ključnu ulogu, opet, odigrati Kina, koja je sada najveći potrošač tog energenta i investitor u rudnike uglja. Ali rast učešća obnovljivih izvora energije i nuklearne energije u toj zemlji je impozantan, a padu upotrebe uglja doprineće i slabljenje kineske privrede.

„Samo ako se uzmu u obzir današnje političke namere vlada širom sveta – bez bilo kakve nove klima politike, tražnja za svakim od tri fosilna goriva narednih godina će dostići pik“, dakle pre nego što se očekivalo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com