Putin Evropi: Nemojte biti Bugarska

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je Evropu da zaštiti svoje interese u gradnji gasovoda Severni tok-2 i ustvrdio da je Rusija u stanju sopstvenim sredstvima da izgradi taj gasovod ukoliko zapadnoevropske firme zbog američkih sankcija budu iz tog projekta morale da izadju.

On je, kako prenose ruske agencije,  podsetio na slučaj Bugarske, čiji premijer Bojko Borisov se maja ove godine u Moskvi izvinio što njegova zemlja nije znala da zaštiti svoje interese nego je srušila projekat gasovoda “ Južni tok“.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da njegova zemlja podržava projekat gasovoda “ Severni tok-2″ ali da neka pravna pitanja još moraju biti razjašnjena, a interes Ukrajine kao tranzitne zemlje uzet u obzir.

Izvršni direktor Royal Dutch Shel ,tokom “ Ruske energetske nedelje“ ,u Moskvi je  izjavio da će njegova kompanija morati da razmotri izlazak iz projekta “ Severni tok-2″ ukoliko SAD zaprete sankcijama inostranim firmama  ucesnicama tog projekta jer mora da vodi računa o interesima svojih akcionara, ali i zakonodavnoj realnosti u kojoj je prinudjena da živi.

Ranije je istu mogućnost najavila i nemačka energetska kompanija Uniper.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izrazio razumevanje za ovaj stav partnera, ali je izrazio uverenost da će Rusija moći sopstvenim sredstvima da završi taj projekat, a ako u tome i bude problema da će ih rešiti.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com