Putin: Mislim da ćemo završiti gasovod Severni tok – 2

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je danas da je gasovod Severni tok – 2 koristan za ekonomiju Evrope i Nemačke, da će nova američka administracija postovati interese Evrope i Nemačke i da on misli da će taj projekat biti završen.

„Severni tok – 2, apsolutno je očigledno, dobitni je i povoljan za ekonomiju Evrope u celini i Nemačke posebno. Jer kupovanje američkog tečnog gasa po ceni za 20 odsto višoj od ruskog gasa iz gasovoda, snižava konkurentnost nemačke ekonomije i povećava cene za domaćinstva“, rekao je Putin.

Ruski mediji su 11. decembra 2020. godine objavili da se ruski brod za postavljanje cevi po dnu mora „Fortuna“ približio mestu gradnje gasovoda Severni tok – 2 i da je zvanično znak za obnovu radova na tom gasovodu dat.

Sve dozvole su dobijene i „Fortuna“ će postaviti cevi na delu gasovoda od 2,6 kilometra u nemačkim vodama na dubini manjoj od 30 metara. O daljim radovima su najavljena nova saopštenja.

Stručnjak ruskog Fonda nacionalne energetske bezbednosti Igor Juškov izjavio je za poslovni list Vzgljad da je ključno pitanje da li će „Fortuna“ nastaviti postavljanje cevi u danskim teritorijalnim vodama i da će se odgovor na to pitanje pročitati iz daljeg kretanja tog broda.

U danskoj akvatoriji je ostalo da se postave dve paralelne cevi gasovoda, ukupne dužine 130 kilometara: jedna u dužini od 40 kilometara, a druga 90 kilometara.

Razliku u dužini dve nedovršene cevi Juškov je objasnio činjenicom da je jednu cev postavljao brod Pioneering Spirit, najbrži brod za postavljanje cevi na svetu, a drugu mnogo sporiji brod Solitaire.

Ukoliko bi „Fortuna“ nastavila s postavljanjem kraće nedovršene cevi, a brži brod „Admiral Čerski“ preuzeo postavljanje duže nedovršene cevi, gasovod Severni tok – 2 bi mogao da bude završen za mesec i po dana ukoliko vreme bude lepo i ne iskrsnu neke druge prepreke, rekao je Igor Juškov.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com