Radnici od posebne važnosti: EPS ima novi kolektivni ugovor

Nema sindikata u zemlji Srbiji koji zastupa toliko radnika, a zna da im obezbedi sva prava, kakav je slučaj sa Sindikatom radnika  Elektroprivrede Srbije.

Danas su zaposleni u Elektroprivredi Srbije dobili novi kolektivni ugovor.

Potpisali su ga ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i predsednik Sindikata radnika EPS-a Milan Djordjević.

„Zaposleni u EPS-u veoma su važni za Srbiju, a ovim kolektivnim ugovorom je, izmedju ostalog, dogovoreno povećanje toplog obroka i regresa, a radnici zaraženi koronavirusom imaće plaćeno odsustvo tokom lečenja“, rekla je Mihajlovićeva.

Ugovor važi i za zaposlene u Operativnim distributivnim sistemima, koji su nedavno prešli u vlasništvo Vlade Srbije.

„Ovim ugovorom obezbedili smo sigurnost u naredne tri godine i za naša tri preduzeća na KiM. Zaposleni ne treba da imaju bojazan jer neće biti rasparčavanja preduzeća, niti viškova radne snage“, rekao je Milan Djordjević.

Dosadašnji Posebni kolektivni ugovor za radnike EPS-a izmedju ostalog je sadržavao sledeće odredbe:

„Prosečna zarada u tekućoj kalendarskoj godini ne može biti manja od prosečne zarade u prethodnoj kalendarskoj godinu“.

Ili:

„Zaposleni muškarac sa 30 godina staža osiguranja ili navršenih 55 godina života i zaposlena žena sa 25 godina staža osiguranja  ili navršenih 50 godina života, ima pravo na godišnji odmor od 35 radnih dana, a zaposleni mladji od 18 godina ima pravo na godišnji odmor u trajanju od najmanje 30 dana“.

Ili:

„Objekti namenjeni rehabilitaciji i rekreaciji zaposlenih, izgradjeni iz sredstava koje su zaposleni izdvajali iz svojih zarada  (zajedničke potrošnje itd) ne mogu biti predmet privatizacije niti otudjeni. Posebnim Sporazumom izmedju Sindikata i Poslodavca će se urediti pitanje vlasništva nad tim objektima i način njihovog korišćenja i upravljanja“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com