Rešio nam Orban : Nema zime za Srbiju

Premijer Madjarske Viktor Orban danas se saglasio da Srbija deo svojih energenata čuva u Madjarskoj jer nema dovoljno sopstvenih kapaciteta i skladišta i tako, bar prema rečima njegovog domaćina predsednika Srbije Aleksandra Vučića, otklonio jedan od glavnih  strahova kojim nas bombarduju u poslednje vreme – predstojeća nam zima neće biti hladna.

Vučić se pohvalio da je Orbana o tome pitao na 89.Medjunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, koji su zajedno otvorili, i da je Orban u roku od sekunde odgovorio : „Rešeno“.

„Večeras ću mirnije da spavam jer smo, zahvaljujući Madjarskoj i Viktoru Orbanu uspeli da rešimo jedan od 30 problema, koje imamo. Mnogo mu hvala na tome. Dogovorili smo se da, ako Madjarskoj bilo šta bude nedostajalo, Srbija će biti tu. Mi se trudimo da takav partnerski odnos izgradimo samo još sa zemljama Otvorenog Balkana“, rekao je Vučić.

Novembra 2019.godine, Aleksandar Vučić je rekao da je cilj Srbije da kapacitet svojih podzemnih skladišta gasa poveća do nivoa od milijardu kubnih metara koliko ima Madjarska.

Ranije je direktor  Srbijagasa Dušan Bajatović najavio da će krajem drugog kvartala 2019.godine početi radovi na proširenju kapaciteta podzemnog skladišta gasa Banatski dvor sa 450 miliina kubika na 750 miliona kubika. Bajatović je tada rekao da bi sa 750 miliona m3 u skladištu Srbija bila obezbedjena 75 dana.

Krajem aprila 2022.godine, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je rekla da Srbija ima gasa za 21 dan u našem delu podzemnog skladišta Banatski dvor i za 22 dana u ruskom delu.

Skladište gasa Banatski dvor je kapaciteta 450 miliona m3.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com