Rusi zamrzli cenu benzina preko leta

Ruska vlada se sa 13 ruskih naftnih kompanija dogovorila da cene benzina do daljnjeg budu zamrznute na nivou od 30. maja ove godine. Vlada će ovu žrtvu kompanija podržati smanjivanjem akciza na benzin s važenjem od 1. juna 2018. godine.

Od početka godine benzin je u Rusiji prosečno poskupeo za 1,5%, ali posle znatnog pojeftinjenja u januaru (-10,3%), i februaru, pa onda poskupljenja u martu (3,6%) u aprilu je poskupeo za 13% za šta je Federalna antimonopolska komisija optužila monopolsku poziciju naftnih kompanija i njihove smanjene isporuke tržištu.

Sada litar benzina, zavisno od tipa, košta prosečno 40,76 (92 oktana) i 43,6 rubalja (95 oktana). Jedan evro, po zvaničnom kursu vredi 72,71 rublje, što znači da Rusima, što se cene benzina tiče, možemo samo zavideti.

„Mi smo se sastali sa  najvećim naftnim kompanijama – njih trinaest. Oni su takodje gradjani naše zemlje, nacionalne kompanije. I oni razumeju da sada, u letnjem periodu, to nije teret samo za ljubitelje automobila, obične gradjane, to je značajan finansijski  teret pre svega za poljoprivredu, za korisnike dizel goriva. Uopšte uzev, naftni sektor se s razumevanjem odnosi ka potrebi balansiranja. Mi smo naftno-gasna država i moramo imati u vidu interese naše ekonomije”, rekao je potpredsednik ruske vlade Dmitrij Kozak, a prenose ruski mediji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com