Rusija ne da Ukrajini popust na gas

Šestomesečni sporazum izmedju ruskog Gasproma i ukrajinskog Njeftegasa ističe 1.aprila i Evropska unija i Ukrajina najavljuju nove trojne pregovore pre svega o ceni ruskog gasa za Ukrajinu.

Na takve najave iz Brisela i Kijeva, Rusija odgovara zaoštravanjem pregovaračke pozicije: umanjenje cena gasa za Ukrajinu od 1.aprila neće biti, a tek o restrukturiranju tri miljarde dolara ukrajinskog duga nema ni govora.

Po sporazumu postignutom 31.oktobra prošle godine, Rusija je Ukrajini umanjila cenu gasa za 100 dolara za svakih 1000 kubika, pa Ukrajina u prvom kvartalu ove godine 1000 kubika gasa plaća 340-360 dolara.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov izjavio je da je Vlada u Kijevu od Rusije tražila pregovore o retrukturiranju 3 milijarde dolara duga koji na naplatu prispeva krajem ove godine. Rusija, rekao je minstar, nije spremna ni na kakav otpis ili odlaganje ove obaveze, nego novac očekuje do kraja decembra jer joj je svaka para u budžetu, koji je ovih dana skresan čak i u delu namenjenom Svetskom prvenstvu u fudbalu 2018.godine, dragocena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com