Rusija pretekla SAD i po isporukama tečnog gasa u Evropu

Rusija ostaje glavni snabdevač Evropske unije gasom – od ukupnog gasa koji uvoze evropske zemlje 45% stiže gasovodima iz Rusije, navodi se u izveštaju Evropske komisije iz koga izvode prenosi TASS.

Na drugom mestu je Norveška sa 26%.

U trećem kvartalu 2019. godine najveći deo ruskog gasa u EU je stizao preko Ukrajine – 43% od ukupne količine ili oko 17 milijardi kubika iako je ta količina za 3% manja  nego u istom periodu prošle godine.

Ukupan uvoz gasa u EU porastao je za 7%.

Što se tečnog prirodnog gasa (LNG) tiče, glavni snabdevači EU su Katar i Rusija.

U trećem kvartalu 2019. godine, uvoz tečnog prirodnog gasa u EU porastao je u odnosu na isti period prošle godine za 75%, navodi se u izveštaju Evropske komisije, a citira RIA Novosti.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak u izjavi za RBK se pohvalio da je Rusija i po izvozu tečnog prirodnog gasa u Evropu pretekla SAD.

„Naš udeo u ukupnim postavkama tečnog gasa u EU čini 20%, a američki 13%. A pri tome, dve tri godine ranije mi praktično nismo imali izvoza LNG. A zahvaljujući novim projektima, sada isporučujemo gotovo 12-13  miliona tona, dok su Amerikanci za dve poslednje godine povećali izvoz sa 4-5 na 9 miliona tona“, rekao je Novak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com