Rusija: Svetske komercijalne rezerve nafte dovoljne

Svetske komercijalne rezerve nafte su dovoljne da u srednjoročnoj perspektive pokriju smanjivanje proizvodnje u rafinerijama Saudijske Arabije, tako da hitne vanredne mere nisu potrebne, ocenio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

On je, kako prenosi TASS, rekao da će se o daljim koracima i eventualnoj potrebi da Rusija iskoči razgovarali s ministrom energetike Saudijske Arabije Abdelazizom bin Salmanom.

„Sada sve zavisi od ocene posledica, koju sprovode saudijske kolege, posle te ocene moći će da se ocene razmere uticaja (napada) na proizvodnju nafte”, rekao je Novak.

On je rekao da ovaj napad predstavlja udar na svetsku energetsku bezbednost i da Rusija već ima zakon za bezbednosnu zaštitu energetskih objekata.

„Takva situacija, kakva je napad na objekte u Saudijskoj Arabiji, zahteva da se tekuća situacija oceni još jednom. Mislim da ćemo i mi raditi na tome“, rekao je Novak, a prenosi TASS.

Rusija i Saudijska Arabija saradjuju u okviru formata OPEK+.

Do napada bespilotnim letilicama na dve fabrike saudijske kompanije Aramco došlo je u subotu ujutro. Proizvodnja u ta dva pogona je privremeno prekinuta i dnevna proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji prepolovljena, odnosno smanjena za 5,7 miliona barela dnevno.

Danas je cena nafte nastavila da raste. Barel nafte tipa brent trenutno se trguje po ceni od 66,48 dolara što je današnje povećanje od preko 10%.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com