SAD odlučno protiv da druga cev Turskog toka ide kroz Bugarsku…

Stejt department je saopštio da SAD odlučno protive da se Evropa gasom snabdeva gasovodom “ Turski tok“.

U saopštenju koje prenose ruski mediji, Stejt department izričitu podršku daje Južnom gasnom koridoru i razvoju rumunskih nalazišta u Crnom moru.

Prva cev  gasovoda „Turski tok“ postavljena je radi snabdevanja ruskim prirodnim gasom isključivo Turske, dok bi druga cev trebalo od grcko- turske granice, još neutanacenom trasom, da snabdeva zemlje južne i jugoistočne Evrope medju koje spadaju Bugarska i Srbija.

Odluka o gradnji gasovoda  “ Turski tok“ doneta je 2014.godine na sastanku Vladimir Putin- Redžep Tajip Erdogan u Ankari,  pošto je Bugarska , pozivajući se na Treći energetski paket EU, uskratila dozvole za postavljanje cevi gasovoda “ Južni tok“ preko svoje teritorije.

Šanse za postavljanje druge cevi gasovoda “ Turski tok“ porasle su posle nedavne posete bugarskog premijera Bojka Borisova Moskvi.

Borisov je zahvalio Rusiji što Bugarskoj nije uzela za zlo rušenje projekta gasovoda “ Južni tok“ i zatražio je mogućnost direktnog snabdevanja Bugarske ruskim gasom.

„Mi smo najlojalnija i najdisciplinovanija članica EU, zato su nas zaobišli svi tokovi“ rekao je tom prilikom Borisov.

Stejt department je izrazio svoje odlučno protivljenje i projektu gasovoda “ Severni tok-2″ kojim bi ruski prirodni gas trebalo direktno iz Rusiji da stiže u Nemačku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com