Katar sa Nemačkaom zaključio 15-godišnji ugovor o isporukama tečnog gasa

Katar je iznenada objavio da je sa Nemačkom zaključio ugovor o isporukama tečnog gasa na rok od najmanje 15 godina.

U Nemačkoj je sedam dana pred početak Svetskog fudbalskog prvenstva 2022, organizovana besprimerna kampanja diskreditacije države-domaćina Katara čiji je sastavni deo bio lobiranje medju gradjanima Nemačke da za vreme prenosa fudbalskih utakmica iz Katara svoje privatne, kućne televizore isključe, jer Katar krši ljudska prava radnika migranata, pripadnika LGBT, a i žena, kojima nije dozvoljeno da igraju fudbal!

Na Nemačku je s pravom pala sumnja da se na takvu besprimernu kampanju odlučila jer je njen ministar za energetiku Robert Habek išao u Katar da „prosi (betteln) gas“, kako je u jednoj od više negativnih emisija emitovanih na ARD 14.novembra u nizu i pod nazivom „Katar – Svetsko prvenstvo srama“ , rekao nemački sportski funkcioner Vili Lemke, a Habeka  su u Kataru odbili.

U utorak je,  usred tog opanjkanog Mundijala u Kataru, stigla vest da je izmedju Katara i Nemačke potpisan dugoročni ugovor o isporukama tečnog gasa.

Naime, onaj isti katarski  ministar energetike Saad Scherida Al – Kaabi koji je nedavno primio Habeka u hotelu umesto u svom kabinetu i glupošću nazvao očekivanje da Katar zameni ruski gas, u utorak je saopštio, kako prenosi ARD, da je katarska kompanija Qatar Energy potpisala sa Nemačkom ugovor o isporuci 2 miliona tona tečnog gasa godišnje počev od 2026.godine pa narednih najmanje 15 godina.

Gas će, kako je navedeno, biti direktno prodavan američkoj firmi Conoco Phillips, a ona će ga isporučivati plivajućem terminalu Brinsbutel u Nemačkoj.

„To je konkretna demonstracija…našeg angažovanja za Nemačku“ prenosi ARD reči katarskog ministra koji je još dodao:“Mi imamo dobre odnose sa nemačkim firmama i nemačkom vladom“.

Države članice Evropske unije nisu pristajale na dugoročne ugovore o isporukama tečnog gasa, na kojima Katar insistira, jer njihove ekološke agende gas tretiraju kao prelazno rešenje.

Ali ugovorom sa onim istim Katarom u kome se, po nemačkom javnom servisu održava „Svetsko prvenstvo srama“, ushićeni su i u Nemačkoj, samo zeleni Robert Habek poručuju da će količine gasa, koje će se iz Katara uvoziti, od 2040.godine morati da padaju, jer Nemačka od 2045.godine treba da bude klima-neutralna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com