Šizofrena pozicija Gasproma: Tečni gas prazni ruski budžet, ali…

Kompanija Gasprom je ruskoj vladi uputila zvanično pismo u kome tvrdi da je ruski budžet samo na gubitku zbog konkurencije na evropskom tržištu izmedju Gaspromovog gasa iz gasovoda i tečnog gasa kompanije Novatek, u vlasništvu Leonida Miheljsona.

Kako je sadržaj pisma Vitalija Markelova, zamenika šefa uprave Gasproma, preneo Interfaks, Gasprom upozorava da je na svakih 1.000 kubika izvezenog gasa 2018. godine platio više od 5.000 rubalja ruskom budžetu, dok je projekat za tečni gas privatne kompanije Novatek Jamal te obaveze prema budžetu oslobodjen!

Iz postrojenja Jamal u Evropu je isporučeno 65% proizvedenog tečnog gasa ili oko 4,9 miliona tona.

Time je ruski budžet na gubitku za oko 30 milijardi rubalja odnosno oko 440 miliona dolara, prema srednjem kursu u 2018.

Sem što je oslobodjen obaveza prema budžetu, tečni gas iz postrojenja Jamal potiskuje gas iz gasovoda kompanije Gasprom sa evropskog tržišta. I ta se situacija za Gasprom pogoršava.

„U februaru 2019. godine Jamal je postao najveći isporučilac u Evropu tečnog gasa, na tu teritoriju je uputio celu proizvodnju. Istovremeno je Gaspromov izvoz gasa u tom istom mesecu pao za 13% u odnosu na februar 2018. godine”, navodi se u pismu ruske kompanije Gasprom.

E sad, u čemu se sastoji šizofrenost njene pozicije? U tome što i sam Gasprom sve intenzivnije investira u postrojenja za tečni gas, pa najavljuje investicije kod Sankt Peterburga, na Kamčatki…

Za koje tržište? Azijsko?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com