Skupa Ukrajina:Gasprom plaća duplu taksu za tranzit gasa

Iako će količina ruskog gasa, koji će se preko Ukrajine transportovati u Evropu, biti znatno smanjena, ruska kompanija Gasprom će i dalje ukrajinskom Naftagasu  plaćati na ime tranzitne takse 3 milijarde dolara godišnje.

Količina gasa, koji će se transportovati preko ukrajinskog gasno transportnog sistema, biće smanjena sa ovogodišnjih oko 87 milijardi kubnih metara na 65 milijardi 2020.godine, i na 40 milijardi kubika godišnje u periodu izmedju 2021-2024.godine.

Tako da će cena tranzita 1000 kubika gasa sa sadašnjih 32,4 $ na 64$, piše ruski list Komersant. A Rusija će Naftogasu u sledećih pet godina na ime tranzitne takse isplatiti 15 milijardi dolara.

To se, prema dogovoru postignutom u Berlinu, plaća Naftagasu, a Naftogas se dalje o ceni tranzita dogovara sa, po evropskim propisima, novoformiranim ukrajinskim operatorom.

Ukrajinski tarifni regulator u utorak je, piše poslovni list Vzgljad, objavio nove tarife za tranzit gasa i najniža tarifa iznosi 30,6 $ na svakih 1000 kubika.

O komplikovanoj šemi tranzita, koja će kao što se vidi, papreno koštati Gasprom, posle pregovora u Berlinu za ruske medije je govorio potpredsednik ruske vlada Dmitrij Kozak:

„Naftogaz će na sebe preuzeti rizik obrazovanja tarifa na tranzit gasa sa OGTSU. Mi smo Naftogasu rekli koliko smo spremni da mu kompenzujemo za pružanje te usluge [zakup kapaciteta ukrajinskog gasno-transportnog sistema], ali nas tarifa ne brine. Ukoliko tarifa bude niža od obima usluge, to će biti dopunski prihod Naftogasa, ukoliko bude viša, to je trgovinski rizik ukrajinske kompanije“.

Naftogas se odrekao tužbi, kojima je od Gasproma potrazivao još 12 milijardi dolara, pored već presudjenih 2, 9 milijarde, koje će mu Gasprom isplatiti do 31.decembra 2019.

Time se ne iscrpljuju troškovi gasnog sukoba Rusije i Ukrajine. Kad ce biti završeni i kojim kapacitetom će biti iskorišćeni alternativni gasovodi Severni tok 2 i Turski tok, i koliko će sve to da košta, tek ostaje da se vidi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com