Šta je bugarska ministarka rekla o Turskom toku?

Bugarska ministarka energetike Temenužka Petkova učestvovala je u ponedeljak na samitu „Energetska bezbednost u regionu“ koji je održan u Beogradu.

Bugarski mediji nisu posvetili veliku pažnju ovom samitu.

Ipak, Bugarska novinska agencija je iz Beograda emitovala opširan izveštaj o nastupu Petkove na tom samitu. U njemu nije izričito pomenut gasovod Turski tok.
Preneto je da je Petkova insistirala na tome da energetska sigurnost može biti ostvarena samo saradnjom država u regionu.

Petkova je govorila o značaju Evropske platforme za trgovinu gasom (tkz. Balkanski gasni hab), koja će biti u Bugarskoj i povezivati tržište prirodnog gasa članica EU iz zapadnog Balkana sa centralnom i zapadnom Evropom gradnjom neophodne infrastrukture za prenos.

Bugarska telegrafska agencija je prenela da je bugarska ministarka energetike rekla da se nastavlja posao na ubrzanoj implementaciji gasne interkonekcije Bugarska – Srbija (IBS) i da je taj projekat uključen u listu projekata Evropske komisije od opšteg značaja.

Ona je rekla da je 22. maja počela gradnja gasne interkonekcije Bugarska – Grčka.

Petkova je, prenosi Bugarska novinska agencija, rekla da Bugarska namerava da učestvuje u projektu terminala za tečni gas Aleksandrupolis LNG i to kao akcionar. I dodala je da će uspešna implementacija tog projekta do 2020. godine obezbediti diverzifikaciju i sigurnost energetskih isporuka Bugarskoj i regionu jugoistočne Evrope.

Ona je takodje, prenosi bugarska agencija, istakla i značaj nove nuklearne elektrane Belene, koju namerava da gradi Bugarska, za energetsku sigurnost regiona.

„Mi verujemo da će projekt nove nuklearne elektrane imati ključnu ulogu za energetsku sigurnost regiona i rast konkurentnosti i ekonomski razvoj“, rekla je Petkova i dodala da je poziv za izjavu zainteresovanosti novih strateških investitora za Belene objavljen u zvaničnom glasilu EU 22. maja.

Beogradski Kurir objavio je bugarska ministarka energetike Temenužka Petkova, rekla da je projekat Turski tok veoma važan za njenu zemlju.

„Ovaj projekat predstavlja produžetak gasovoda od tursko-bugarske granice sa Srbijom i rokovi za okončanje radova su 1. januar 2020. Očekujemo da ćemo sredinom ovog meseca imati novi zakup kapaciteta“, rekla je Petkova i dodala da je Bulgartransgas završio nekoliko kilometara tog gasovoda od granice sa Turskom.

Neki dan se o produžetku gasovoda Turski tok izjasnio i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com