Sudbina našeg Turskog toka: Sad ucenjuje Ukrajina?!

Uz posredovanje Evropske komisije danas je u Briselu održan još jedan sastanak predstavnika Rusije i Ukrajine posvećen budućnosti tranzita ruskog gasa preko Ukrajine, od čega u dobroj meri zavisi produženje gasovoda „Turski tok“ i do Srbije.

Kako prenose ruski mediji, ruski ministar energetike Aleksandar Novak je rekao da su na tom sastanku Rusija i Ukrajina potvrdile zainteresovanost za produženje tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu i posto krajem 2019. godine istekne sadašnji ugovor izmedju ruske kompanije Gazprom i ukrajinske kompanije Naftogaz.

Što se ruske strane tiče, taj će tranzit zavisiti od ekonomske „privlačnosti maršruta kroz Ukrajinu“ u odnosu na „Severni tok“ i „Turski tok“ i „rešavanja sudskih sporova“ izmedju Gazproma i Naftogaza.

Novak je rekao da će pregovore sad nastaviti eksperti, a u maju će se opet održati sastanak na nivou ministara.

U Ukrajini se u martu održavaju vrlo rizični predsednički izbori.

Na fonu tog dogadjaja bi trebalo posmatrati i verziju dogadjaja koja je emitovana iz Kijeva.

Ministar inostranih poslova Ukrajine Pavel Klimkin izjavio je da Rusija hoće da produži sadašnji ugovor o tranzitu i posle 2019. godine, a Ukrajina insistira da se zaključi novi ugovor s novim operatorom gasa, koji upravo formira Naftogaz, i da taj ugovor bude zasnovan na evropskim pravilima. Kao i da se dogovori punjenje ukrajinskih skladišta gasa!

Ranije su predstavnici Naftogaza izjavili da će insistirati da Gazprom i u Ukrajini radi po istim pravilima po kojima radi u Evropi. Zahtev se tiče tarifa za tranzit gasa, zakup kapaciteta mreže i razmene podataka!

„Eto, sve-sve-sve kako u Evropi, tako i kod nas”, govorio je komercijalni direktor Naftagaza Jurij Vitrenko.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com