Taknuto maknuto: Može li se još sprečiti gradnja mini-hidroelektrane na Staroj planini

Predsednik Saveza mesnih zajednica Stare planine Aleksandar Jovanović optužio je ministarku gradjevinarstva Zoranu Mihajlović i državnu sekretarku Aleksandru Damnjanović da štancuju dozvole za izgradnju mini-hidroelektrana ne vodeći računa o posledicama koje ta gradnja ima po životnu sredinu.

„Trenutno nestaje deset reka, uglavnom u zaštićenim područjima. Ona je ta koja se pita, finalni potpis je Ministarstva gradjevine”, rekao je Jovanović a prenose Južne vesti.

On je Mihajlovićevu optužio da krši Ustav, Zakon o zaštiti prirode i donosi odluke protivne mišljenju Zavoda za zaštitu prirode.

„Oni to krše i svesno rade na tome da privatniku u ruke daju vode i male reke da bi zaradili velike pare, a da nas ostave bez vode. Proizvodi se zanemarljiva količina energije, ali je reč o dobroj količini para“, tvrdi Jovanović.

Odmah je na njegove optužbe reagovalo saopštenjem Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

To je ministarstvo saopštilo da „sve dozvole za gradnju mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima resorno ministarstvo izdaje tek pošto svaki investitor ispuni sve zakonom propisane uslove, pa i one o zaštiti životne sredine“.

„Nijedna dozvola nije i ne može da bude izdata ukoliko nisu ispunjeni uslovi koje je propisalo i Ministarstvo životne sredine“, navodi se u saopštenju.

Ceo spor je nastao oko gradnje mini-hidroelektrane „Pakleštica“ na reci Visočici u Parku prirode „Stara planina“.

Tokom svoje posete Pirotu, ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao je da ne postoji mini-hidroelektrana koja ne šteti životnoj sredini i odlučno dodao da dozvole za gradnju mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima više neće biti izdavane. Ukoliko gradnja nije počela, dozvole koje su date biće povučene, a efekti već izgradjenih mini-hidroelektrana na životnu sredinu biće praćeni, pa će na osnovu tog uticaja biti odlučeno šta će se dalje činiti.

Medjutim, nije prošlo dugo od ove izjave, a Upravni sud je, po tužbi privatnog investitora mini-hidroelektrane „Pakleštica“, presudio da je na snazi ranije data dozvola, a rešenje kojim se date saglasnosti povlače je poništeno.

Reka Visočica stanište je zaštićenih vrsta kao što su potočna pastrmka i mrena, kao i posebno zaštićeni potočni rak, poručuju sa Stare planine.

Iz razmene optužbi se da zaključiti da je saglasnost za gradnju dalo Ministarstvo za zaštitu životne sredine za mandata nekog drugog ministra, ali valjda i u tom slučaju na osnovu neke studije čiji se argumenti i autori ne pominju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com