Turska pokrenula medjunarodnu arbitražu protiv Gasproma

Ministarstvo energetike Turske saopštilo je da je ta država pokrenula medjunarodni arbitražni postupak zbog načina formiranja cene gasa koji uvozi iz Rusije, objavili su jutros ruski mediji.

gasovod

Ruska kompanija Gasprom i turska kompanija Botas, obe državne, dogovorile su se da Turska dobije umanjenje cene za gas od 10,25 odsto. Posle ovog dogovora nije potpisan aneks postojećeg ugovora jer se dve države ne slažu oko toga na koju osnovu se umanjenje cene obračunava: prema ruskoj strani to je cena iz postojećeg ugovora, prema turskoj to je bazna cena.

Cena ruskog gasa za Tursku sada se obračunava prema kretanju cene nafte, tako da Turska već dobija gas po nižoj ceni, tako je na najavu medjunarodne arbitraže reagovala ruska strana.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak takodje je izjavio da ovo umanjenje cene ruskog gasa za Tursku zavisi od porasta obima njenih kupovina kao i od realizacije unvesticionih projekata. Tu se pre svega misli na gasovod „Turski tok“ kapaciteta 63 milijarde kubika, čija gradnja je trebalo da počne u junu ove godine, ali je potpisivanje sporazuma o tome odloženo navodno do formiranja nove turske vlade posle izbora koji su zakazani za 1. novembar ove godine.

Izmedju dve države odnosi su zaoštreni posle početka ruske intervencije u Siriji koju je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan više puta kritikovao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com