Ukrajina ponudu Gasproma ocenila neprihvatljivom

Ministar energetike Ukrajine Aleksej Orželj ocenio je da je najnovija ponuda ruske kompanije Gasprom ukrajinskoj kompaniji Naftogas – neprihvatljiva.

„Ponuda koja je sad dobijena – neprihvatljiva je za Ukrajinu imajući u vidu to da treba odustati od arbitraže i potpisati ugovor na samo godinu dana korišćenja našeg Gasno-transportnog sistema”, rekao je Orželj u emisiji Slobodna reč ICTV, a prenosi RIA Novosti.

Ukrajina je već dobila spor pred Arbitražom u Stokholmu i Gasprom bi Neftagasu trebalo da isplati 2,7 milijardi dolara. Gasprom se na presudu žalio.

Ukrajina tvrdi da ima rezerve gasa od 21,76 mijardi kubika i da je za slučaj prekida tranzita obezbedjena. Ruska strana tvrdi da Ukrajina blefira i da se radi o rezervama koje su u Ukrajini napravile zapadno-evropske zemlje kako bi se obezbedile za slučaj prekida tranzita.

Ruska strana tvrdi da su njeni evropski partneri već 2. septembra ove godine skladišta gasa u Evropi popunili 93% što je rekordni nivo popunjenosti postignut tako rano.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com