Zašto Francuzi podržavljuju svoju elektroprivredu?

EDF (Electricite de France) je svojevremeno, uz bučne proteste, delimično privatizovana – tek 16 odsto tog najvećeg elektroprivrednog preduzeća danas ne pripada francuskoj državi.

Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će EDF vratiti u potpuno državno vlasništvo i postupak za realizaciju tog obećanja pokrenut je oktobra 2022.godine.

Za 16 odsto kompanije francuska država će iskeširati 9,7 milijardi evra.

Zašto se EDF renacionalizuje objasnila je franciska premijerka Elizabet Born :“Radi se o tome da se osigura francuski suverenitet u vezi s posledicama rata u Ukrajini“.

Podržavljeni EDF lakše će sprovesti odluku Makrona da energetsku sigurnost Francuske dalje temelji kako na obnovljivim izvorima energije tako i na daljoj gradnji atomskih centrala.

Francuska, koja već ima 56 nuklearki, namerava da izgradi 6 novih i još 8 drugih elektrana.

EDF je delimično privatizovan 2005.godine odlukom vlade francuskog premijera Dominika de Vilepana i ministra Tijeri Bretona.

Mada je po tada donetom zakonu udeo francuske države mogao da padne najviše do 70 odsto, vlada je izašla u susret nezadovoljstvu i privatnom kapitalu, „u interesu Francuske, kompanije i zaposlenih“ otvorila EDF do 15 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com