Zašto je jedino Bugarska protiv francusko-nemačkog gasnog dogovora?

Zajednički francusko-nemački predlog za izmene Gasne direktive Evropske unije dobio je u petak uveče podršku ambasadora svih država člancima EU, sem Bugarske, tvrdi Zidojče cajtung.

Da komentarišu ovaj dogovor, kome su se jako obradovali u Moskvi i Berlinu odbili su i u firmi Nord Stream 2 budući da je potrebno da dogovor dobije podršku i Evropskog parlamenta!

Zidojče cajtung tvrdi da je tim dogovorom predvidjeno da o regulativi za gasovode, koji dolaze iz trećih država, recimo Rusije, računa vodi ona EU država na čijoj teritoriji se taj gasovod prvi put priključuje na evropsku energetsku mrežu.

U slučaju Severnog toka 2 ta država je Nemačka. Znači, piše list, nemačko regulatorno telo treba da potvrdi da su gasovod i isporuke gasa u skladu sa evropskim pravilima.

Da se Francuzi i Nemci nisu ovako dogovorili, imale bi sve članice EU, kroz čije vode gasovod ide, da ocene da li je to u skladu s evropskim pravilima. U slučaju gasovoda Severni tok 2 to su Finska i Danska, koja još nije dala dozvolu za postavljanje cevi gasovoda Severni tok 2.

Da se Francuzi i Nemci nisu dogovorili, Evropska komisija bi sebi u nadležnost uzela pregovore te bi ona direktor razgovarala sa Rusijom, tvrdi Zidojče cajtung.

List napominje da su SAD intervenisale u petak kod mnogih članica EU da se francusko-nemački dogovor ne usvoji.

Francuska i Nemačka su koliko juče potpisale Ahenski sporazum o zajedničkom nastupu u svim evropskim pitanjima, pa se list pita šta je bio razlog iznenadnom francuskom nastupu protiv gasovoda Severni tok 2 i kojim ustupcima je Nemačka kupila brzo rešenje spora s Francuskom, čije postojanje nemačka kancelarka Angela Merkel, uostalom, demantuje.

Zidojče cajtung se puta da li je Francuska bila pod američkim pritiskom, ili je iza svega frustracija zbog ahenskih pregovora, ili želja da se poboljšaju francuski odnosi sa istočnom Evropom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com