Angela Merkel se povlači sa čela CDU

Na sastanku partijskog predsedništva, nemačka kancelarka Angela Merkel je objavila da se na partijskom kongresu u decembru neće više kandidovati za predsednicu Hrišćansko-demokratske unije (CDU), javili su nemački mediji pozivajući se na izvore u CDU.

Sastanak predsedništva održan je posle značajnih gubitaka stranke na izborima u pokrajini Hesen.

U jednom govoru pred ove pokrajinske izbore, kako su Ekonomske Vesti već prenele, Merkel je najavila svoje povlačenje sa čela partije i tako pozvala biračr da ne kažnjavaju stranku u nameri da kazne nju.

Nemački mediji Merkelovu sada masovno podsećaju da je izjavljivala da se bez vodeće funkcije u stranci ne može obavljati ni funkcija kancelara.Prema današnjim vestima, Merkelova namerava da na funkciji kancelarke ostane.

Merkel je na funkciji nemačkog kancelara već 13 godina.

Pre pokrajinskih izbora u Bavarskoj, na kojima su stranke vladajuće nemačke koalicije pretrpele gubitke, i pre izbora u Hesenu, na kojima se ponovilo to isto, u CDU su počeli da se javljaju kandidati da na decembarskim stranačkim izborima zamene kancelarku.

Danas su mediji u tu igru uključili Frederika Merca, bivšeg šefa parlamentarne frakcije CDU.

Ranije su svoju kandidaturu za šefa CDU najavili 26-godišnji student prava iz Berlina Jan-Filip Knop i Andreas Ritcenhof iz Magdeburga,koji se u CDU učlanio početkom 2018.godine.

Merkelova je na čelu CDU 18 godina.

Na izborima u Hesenu CDU je ostvarila najgori rezultat od 1966. godine, a njen koalicioni partner u nemačkoj vladi, Socijaldemokratska partije Nemačje (SPD) najgori rezultat od 1946. godine.

Posle hesenskog debakla svoje stranke, šefica SPD Andrea Nales je izjavila da stanje u nemačkoj vladi „nije prihvatljivo“.

Komentatori širim (uplašene ) Evrope veruju da do zemljotresnog pada vlade u Berlinu neće doći i da se SPD neće “ iz straha od smrti odlučiti na samoubustvo“ izlaskom iz koalicije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com