Apsurd: Velika Britanija izvozi oružje u Rusiju i Ukrajinu

Velika Britanija izdala je 3.298 dozvola za izvoz oružja, vrednih 5,2 milijarde dolara, a među njima se nalaze i dozvole za izvoz u Rusiju, koja je pod sankcijama Evropske unije zbog ukrajinske krize.

Dozvolama za izvoz u Rusiju obuhvaćeni su vojni helikopteri, lično naoružanje kao i kriptografski softveri. Podsećanja radi, Britanija je prošlog leta, upravo zbog sankcija, ponišitila dozvole za izvoz snajpera i pancira u Rusiju.

Da apsurd bude veći, Velika Britanija je dozvolila i izvoz „nesmrtonosne“ vojne opreme u Ukrajinu. Za ovu državu namenjena je raznorazna vojna tehnologija, kao i panciri.

Komitet za kontrolu izvoza oružja (CAEC) saopštio je i da su dozvole za izvoz oružja izdate i za Siriju, Libiju, Iran, Irak, kao i mnoge druge države koje zvanični London optužuje da ne poštuju ljudska prava. Među njima je i Kina.

CAEC upozorava i da Velika Britanija pokušava da utiče na transparetnost izvoza oružja ohrabrivanjem izvoznika da umesto standarnih, izvade takozvane otvorene dozvole za izvoz, koje dozvoljavaju neograničen izvoz tokom perioda od pet godina bez obaveze navođenja vrednosti robe.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com