Bajden šalje Ukrajini još 800 miliona dolara oružja

Američki predsednik Džo Bajden saopštio je danas da će Ukrajini uputiti tešku artiljeriju, 144 000 komada artiljerijske municije i 121  bespilotnu letilicu za još 800 miliona dolara.

Prema navodima nemačkog ARD, SAD su Ukrajini, pre ovih 800 miliona dolara, isporučile vojnu pomoć u vrednosti od 2,6 milijarde dolara.

A šta je i koliko je dosad Nemačka isporučila Ukrajini, ne zna niko, tvrdi ARD.

„Savezna vlada u medjuvremenu ćuti o oružju isporučenom Ukrajini. Čak i poslanici mogu samo na zaštićenom mestu u Bundestagu da se o tome  informišu  i dobijena saznanja moraju zadržati za sebe“, tvrdi ARD.

„Prvih dana rata bilo je drugačije. Zato je poznato da je Nemačka Ukrajini isporučila rakete za protivvazdušnu odbranu, bazooke, mašinke, zaštitne prsluke, šlemove, uredjaje za noćno osmatranje i oklopna vozila. Poznat je otprilike i obim isporuka. Do kraja marta je nemačka vlada, prema podacima Ministarstva privrede Nemačke, odobrila isporuke oružja Ukrajini u vrednosti od 186 miliona evra“, navodi ARD.

Nemačka je prošle nedelje najavila da će iznos za pomoć u naoružavanju povećati sa sadašnjih 225 miliona na 2 milijarde.

Od te sume, kako je saopštio nemački kancelar Olaf Šolc, više od milijarde je namenjeno kupovini oružja za Ukrajinu, a 400 miliona evra će biti uplaćeno u European Peace Facility, fond od 5 milijardi evra iz koga se takodje pruža vojna pomoć Ukrajini.

I još 400 miliona evra, od najavljene nemačke dve milijarde evra, biće upućeno drugim državama.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com