Bamford: Velika Britanija može i bez Evropske unije

Velika Britanija je pre desetak dana dala podršku konzervativcima premijera Dejvida Kamerona na parlamentarnim izborima i sada je na red došao dugo najavljivani referendum o ostanku u Evropskoj uniji. Iako se očekivalo da će to glasanje biti održano 2017. godine, mnogi britanski političari smatraju da bi građani već tokom sledeće godine mogli da odlučuju o ostanku ili izlasku iz EU.

Ekonomske posledice britanskog izlaska iz EU svakako bi bile velike, ali je pitanje ko bi izvukao deblji kraj. Britanci, čak i oni koji su za ostanak u EU, složni su u oceni da bi daleko gore prošla već uzdrmana EU.

Predsednik kompanije JCB, Entoni Bamford, jedan je od onih koji su za izlazak iz EU.

„Mi smo peta ili šesta najveća ekonomija na svetu. Možemo sami, mirno i razumno“, rekao je Bamford za BBC.

Urednik ekonomske rubrike BBC-a, Kamal Ahmed, razume Bamfordov stav, ali i stav privrednika koji se protive izlasku iz EU. Ipak, smatra da argument da Velika Britanija ne treba da se plaši izlaska iz EU dobija na snazi, pre svega zbog mogućnosti da se sporazumi o slobodnoj trgovini lakše uspostavljaju van EU, ali i zbog mogućnosti da se Velika Britanija otarasi „nepotrebnih propisa za koje se veruje da zadržavaju privredni rast“.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com