Bavarska: I posle poraza – CSU

I pored debakla na pokrajinskim izborima održanim pre četiri dana, bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CSU) će brzo i efikasno formirati novu vladu u koaliciji sa strankom Slobodni birači.

Navodno najneomiljeniji bavarski premijer Markus Soder ostaje na svome mestu, a pored svih medijskih i javnih pritisaka za ostavku, na svom mestu za sadostaje i nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zeehofer.

Ustav Bavarske propisuje da vlada mora biti formirana četiri nedelje posle izbora, do 12. novembra.

Predsedništvo CSU odlučilo je danas da odbije ponudu drugoplasirane na izborima stranke Zeleni i odmah započne konačne koalicione dogovore s strankom Slobodni birači, šefa Huberta Ajvangera.

Zeleni su izrazili ogromno razočaranje jer Soder nije imao hrabrosti za promene. Soder im je odgovorio da odluka CSU nije pitanje hrabrosti nego razuma.

Programski medju dve stranke suštinskih  razlika nema: Slobodni birači opisuju se kao „meso mesa CSU“. Oni žele isto što i CSU samo još više.

Članovi stranke Slobodni birači ili su nekad bili članovi CSU ili su joj bliski.

Stranka Slobodni birači nepoznata je u Nemačkoj, a u Bavarskoj je delovala na selu i komunalnom nivou. U pokrajinski parlament je prvi put ušla 2008. godine.

Odnos CSU-Slobodni birači otprilike je sličan odnosu HDZ-Most u Hrvatskoj.

U trenutno najbitnijem nemačkom pitanju – migracije, integracija,unutrašnja sigurnost- izmedju dveju stranaka nema nikakvih razlika.

Jedino oko čega bi se mogle sporiti su predizborni zahtev Slobodnih birača da se obezbede besplatna mesta u jaslicama, kao i njihovo protivljenje izgradnji treće poletne piste na Minhenskom aerodromu.

Na izborima u Bavarskoj CSU je dobila 37,2%, a Slobodni birači 11,6% glasova.Zajedno dve stranke u bavarskom parlamentu imaju 112 poslaničkih mesta što je komotna većina od ukupno 205 mesta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com