BBC uporedio grčki referendum sa Pinočeovim i Hitlerovim

Nedoumice oko grčkom referenduma ne prestaju. Samo pitanje je podugačko i u njemu se pominju dva dokumenta koji neće biti predočeni glasačima uz sam glasački listić. Takođe, opcija NE, za koju se zalaže Vlada Grčke, je ispred opcije DA, što je zaista raritet.

grčki referendum

BBC je u tekstu koji je naslovljen sa „Pitanje na grčkom referendumu nema (skoro) nikakvog smisla“, a koji nije potpisan (!?), uporedio haotično grčko referendumsko pitanje sa pitanjima koje su svojim građanima postavili Augusto Pinoče i Adolf Hitler.

Tako su neimenovani novinar BBC-a prisetio referenduma iz 1978. godine u Čileu, na kojem je Pinoče građane upitao da li se slažu sa njegovom politikom, nakon što su ga Ujedinjene nacije optužile za kršenje ljudskih prava. Opcija DA je bila označena čileanskom zastavom, dok je opcija NE, koja se nalazila ispod, bila označena crnim kvadratom. Pinoče je, dodaje se u tekstu na sajtu BBC-a, na tom referendumu pobedio sa 78,6 odsto DA glasova.

Pinoče

Nekoliko desetina godina ranije, tačnije 1938. godine, Hitler je svoje sugrađane na referendumu upitao da li podržavaju ujedinjenje Austrije i Nemačke. Opcija DA je bila istaknuta velikim krugom, a opcija NE malim. Hitler je na tom referendumu dobio 99,7 odsto DA odgovora.

Hitler

U istom tekstu se napominje i da, primera radi, Izborna komisija Velike Britanije 12 nedelja već o pitanju koje se građanima postavlja na referendumu. Tako su za predstojeći referendum o ostanku Velike Britanije u Evropskoj uniji prepravili pitanje jer „značajna manjina“ ljudi iz fokus grupe nije ni znala da je Velika Britanija članica Evropske unije.

Da li je vama grčko referendumsko pitanje jasno?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com