Bitka za turbinu i sankcije :Kanada vraća Simensovu turbinu Nemačkoj

Vlasti Kanade odlučile su da Simensovu turbinu sa gasovoda Severni tok 1 posle remonta u Kanadi vrate Nemačkoj, a ne Gaspromu, objavili su jutros ukrajinsko izdanje  „Evropska pravda“  i Rojters.

Tako  Kanada izlazi u susret jučerašnjoj molbi nemačkog ministra privrede i energetike Roberta Habeka i pored suprotnog poziva, koji joj je pismom u junu uputio ministar energetike Ukrajine German Galušćenko.

Nemačka ima nameru da vrati turbinu  Gaspromu kako bi mu iz ruku izbila argument za skraćivanje isporuka gasa gasovodom Severni tok 1 ili čak potpunu obustavu tih isporuka.

U Ministarstvu  energetike Ukrajine ocenili su odluku Kanade „neosnovanom i opasnom za sankcioni režim“.

„Ukoliko, ne daj bože, ta odluka bude potvrdjena, mi ćemo se bez svake sumnje, obratiti našim evropskim kolegama s molbom da razmotre svoj pristup. Jer, ako države ne budu ispunjavale odluke o sankcijama o kojima su se dogovorile, o kakvoj se solidarnosti može govoriti“, receno je listu „Evropska pravda“ u Ministarstvu energetike Ukrajine.

Kanada je ranije odbila da vrati spornu turbinu Gaspromu, posle njenog remonta u toj zemlji, pošto je proglasila opremom dvostruke namene, koja je pod kanadskim sankcijama.

Gasprom je, pozivajući se na nezamenjivu ulogu te turbine u postizanju pritiska za utiskivanje gasa na gasovodu Severni tok 1, snizio isporuke gasa Evropi tim gasovodom sa 167  na 67 miliona m3.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com