Blokiranje povećanja televizijske takse – neustavno

Neki ih smatraju neopravdano najskupljim javnim servisima na svetu, ali nemački ARD i ZDF dobili su spor pred Ustavnim sudom Nemačke, te će nemačka televizijska taksa biti povećana za još 86 centi, ili za 400 miliona evra godišnje ili za 1,6 milijardu evra tokom sledeće četiri godine.

Prošle godine su ARD, ZDF i Deutschland Radio podelili prihode od takse u iznosu od čak 8 milijardi evra.

Povećanje takse za fizička lica sa 17, 50 na 18,36 evra  mesečno od 1.januara 2021.predlozila je nezavisna  Komisija za utvrdjivanje finansijskih potreba javnih servisa (Kef).

Veto na povećanje televizijske takse stavila je istočno – nemačka pokrajina Sachsen – Anhalt nezadovoljna  načinom izveštavanja javnog servisa o istočnoj Nemačkoj.

Ustavni sud je, kako prenose nemački mediji, zaključio da je pokrajina Sachsen – Anhalt ovim vetom povredila slobodu  javnih medijskih servisa, pa će taksa biti retroaktivno povećana od 20.jula 2021.

Odluka suda je izazvala opšte zadovoljstvo u javnim servisima i u 15 pokrajina koje su povećanje televizijske takse prihvatile.

Kako piše Frankfurter Algemajne cajtung, nisu nezadovoljni ni u pokrajini Sachsen – Anhalt. Njen premijer Rajner Hazelof izjavio je da je već i sama rasprava o vetu uticala da se javni servisi poprave – istočna Nemačka u njima je dobila veći prostor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com