Bojko Borisov pobedio na parlamentarnim izborima u Bugarskoj

Koalicija GERB – SDS bivšeg bugarskog premijera Bojka Borisova sa 25,34 odsto glasova relativni je pobednik vanrednih parlamentarnih izbora u Bugarskoj održanih u nedelju, saopštila je Centralna izborna komisija u toj zemlji posle 99,91 odsto prebrojanih glasova.

Mesta u parlamentu osvojilo je sedam stranaka.

Na drugom mestu je stranka „Nastavljamo promene“ američkog djaka i takodje bivšeg bugarskog premijera Kirila Petkova sa osvojenih 20,20% glasova.

Na trećem mestu je stranka etničkih Turaka u Bugarskoj „Pokret za prava i slobode“ (DPS) koja je osvojila 13,75 odsto glasova.

Na četvrtom mestu je stranka „Preporod“ sa, 10,17 odsto glasova, pa BSP za Bugarsku sa 9,30 odsto, Demokratska Bugarska sa 7,45 odsto i Bugarski uspon sa 4,63 odsto.

Lider „Pokreta za promene“ Kiril Petkiv je za Bugarsku nacionalnu televiziju izjavio da sa GERB i „Pokretom za prava i slobode“ neće praviti koaliciju.

On se u tom intervjuu uglavnom cinično bavio koalicionim kombinacijama, koje bi mogao da napravi njegov ključni politički protivnik Bojko Borisov pozivajući ga da napravi koaliciju sa strankom etničkih Turaka i strankom „Preporod“.

„Uz sve ove moguće kombinacije bilo bi neodgovorno da prva politička snaga ne formira vladu. Nije lako, ali to je odgovornost pobednika“ rekao je Petkov za Bugarsku nacionalnu televiziju.

U nedelju su u Bugarskoj  održani četvrti parlamentarni izbori u poslednjih godinu i po dana.

Bugarski sociolozi su već primetili da nema društva u Evropi koje pokazuje toliku političku pokretljivost : u Bugarskoj su se za godinu dana promenila tri izborna pobednika :u julu 2021.godine pobedila je stranka „Ima takav narod“, koja na jučerašnjim izborima nije osvojila dovoljan broj glasova za ulazak u parlament, u novembru 2021. je pobedila tek osnovana stranka “ Nastavljamo promene“, a juče je pobedio GERB, koji je na vlasti bio do aprila 2021.godine.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com