Borbu za vlast u Folksvagenu rešio radnički vodja

Šef uprave najvećeg proizvodjača automobila u Evropi nemačkog Folksvagena, Martin Vinterkorn odneo je pobedu nad najvećim pojedinačnim akcionarom te firme Ferdinandom Pjehom, unukom osnivača VW Fredinanda Poršea, javili su nemački mediji.

U Nadzornom odboru Folksvagena Pjeha, na opšte iznenadjenje i sumnjičavost u pogledu njegovih narednih koraka, nije podržao niko. Taj Nadzorni odbor je izdao saopštenje u kome nedvosmisleno staje iza dr Vinterkorna i zaključuje da je on „najbolji mogući šef uprave za Folksvagen“ i da se računa sa tim da će on i ubuduće „svoju funkciju šefa Uprave obavljati tako aktivno i uspešno kao dosad pri čemu ima neograničenu podršku gremijuma“.

Da je ledja Vinterkornu u Nadzornom odboru firme osigurao moćni šef Saveta preduzeća Bernd Osterloh potvrdjeno je i njihovim zajedničkim pojavljivanjem na fudbalskoj utakmici Volfsburg – Napulj. Osterloh je, kako su Ekonomske Vesti već pisale, 25 godina na čelu tela koje predstavlja zaposlene i on u Nadzornom odboru raspolaže sa 10 glasova. Što je dvaput više od broja glasova kojima raspolažu porodice Pjeh i Porše, tvrdi Frankfurter algemajne cajtung.

Ferdinand Pjeh je nedavno izjavio da je „distanciran od Martina Vinterkorna“. Ta je izjava izazvala veliku buru u nemačkoj javnosti jer se radi o menadžeru kompanije od velikog značaja i predsedniku njenog Nadzornog odbora čiju presudu sličnog tona još niko nije preživeo. Pjeh smatra da Folksvagen više nema tehničko prvenstvo medju proizvodjačima automobila, a nezadovoljan je promašajima firme na američkom i brazilskom tržištu i opadanjem na kineskom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com