Broj Nemaca koji neće u rat upetostručen

Za državu koja je odlučila da postane najjača vojna sila u Evropi, dosta rečita vest : broj vojnih obveznika koji je Ministarstvu za porodicu i civilne delatnosti podneo zahtev da im bude priznato pravo da zbog prigovora savesti ne nose oružje i ne idu u rat – gotovo se upetostručio 2022.godine(951) u odnosu na 2021 (201),rečeno je u Ministarstvu odbrane Nemačke za Redaktionsnetz Deutschland (RND)

U Ministarstvu odbrane Nemačke, kako prenosi ARD, tvrde da su prošle godine takav zahtev podnela 593 nemačka državljanina koji uopšte nisu služili vojni rok, 266 rezervista i 223 profesionalna vojnika.

U tom Ministarstvu se tvrdi da postupak ocene opravdanosti zahteva može trajati mesecima, pa je 2022.godine pozitivan odgovor dat na 208 takvih zahteva.

Pretpostavlja se da je poplava zahteva za oslobađanje od obaveze odlaska u rat neposredno vezana s izbijanjem rata u Ukrajini.

Šef Nemačkog pacifističkog društva – ujedinjeni protivnici rata Mihael Šulce smatra da bi profesionalnim vojnicima trebalo ponuditi jednostavniji put za izlazak iz armije, pošto je to sada teško,prenosi Tagessschau.

„Vojnicima koji u ovom politički turbulentnom vremenu dodju do saznanja da ipak neće da pucaju u druge ljude i ubijaju ih ili ranjavaju, treba omogućiti jednostavniji put da izadju iz armije“, kaže Šulce i dodaje da su „mnogi od sadašnjih pripadnika Bundesvera privučeni u armiju reklamnim obećanjima koja nemaju nikakve veze s realnošću

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com