Bafet: Pogrešio sam, sramota me je

Pažljiv investitor, sramota me je da priznam, bi ranije prodao akcije Tesco-a, napisao je u tradicionalnom godišnjem pismu akcionarima svoje firme jedan od najbogatijih ljudi na svetu Voren Bafet.

On je istakao da je predugo držanje akcije posrnulog britanskog maloprodajnog lanca njegovu firmu koštalo 444 miliona dolara.

„Napravio sam veliku grešku sa odugovlačenjem ove investicije“, iskren je bio 84-godišnji Bafet.

Voren Bafet je prve akcije Tesco-a kupio 2006. godine, da bi šest godina kasnije postao vlasnik preko 5 odsto akcija kompanije. Godinu dana kasnije prodaje nešto više od petine svojih akcija, da bi 2014. godine, kada je Tesco već propadao krupnim koracima, prodao sve svoje akcije.

„Moj ležerni tempo u prodavanju akcija se pokazao skupim. Čarli (Manger, potpredsednik Bafetove kompanije Berkshire) ovu vrstu ponašanja naziva ‘sisanjem palca’. Uzimajući u obzir koliko nas je moje odlaganje koštalo mislim da je on previše ljubazan“, između ostalog je napisao Voren Bafet.

Ipak, primećuje britanski Guardian, Bafet će brzo zaboraviti ovaj fijasko. Naime, njegova kompanija Berkshire je prošle godine uvećala svoju vrednost za 18,3 milijarde dolara i to najviše zahvaljujući povećanju vlasništva u kompanijama poput American Express-a, Koka kole, IBM-a i Welss Fargo-a.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com