Bundesbanka upozorava : Rastu finansijski rizici na tržištu stanova!

Stambene nekretnine su u Nemačkoj ovog trenutka precenjene izmedju 10 i 30 odsto i ta precenjenost se sve više prostire i van velikih gradskih centara, ocenila je u svom redovnom godišnjem izveštaju za 2021.godinu Bundesbanka.

Cene stambenih nekretnina porasle su u 2020.godini za 6,7 odsto i nastavljaju da rastu.

Sa precenjenosti vrednosti stanova, precenjena je i vrednost osiguranja stambenih kredita, koji su u III kvartalu 2021.godine, u odnosu na III kvartal 2020, porasli za 7,2 odsto.

Zbog rizika od povećanja kamata, rast udela kredita na tržištu stambenih kredita čini finansijski sistem ranjivim, ocenjuje Bundesbanka. Jer, polovina kredita za imobilije ima fuksnu kamatu na period duži od deset godina.

Zato Bundesbanka preporučuje da se razvoj situacije na tržištu stambenih nekretnina drži pomno na oku i uslovi odobravanja kredita blagovremeno  prilagodjavaju finansijskoj situaciji. Od banaka se očekuje da održe visoke standarde u oceni kreditne smosobnosti klijenata i da postupaju s merom, razumno i pažljivo, preporučili su stručnjaci Bundesbanke.

U Nemačkoj postoji pravna mogućnost da nadležne institucije ograniče vrednost kredita u odnosu na vrednost nekretnine, ali ta mogućnost, koja se decenijama primenjuje u nekim EU-članicama, u Nemačkoj nikad nije upotrebljena.

Predstavnici Bundesbanke su takodje rekli da postoji i mogućnost da se kreditna zaduženost ograniči u zavisnosti od prihoda zajmoprimca, ali ni taj instrument u Nemačkoj nikad nije korišćen.

Bundesbanka je odbacila i mogućnost da se poslovnim bankama ograniči ukupni obim stambenih kredita, koje mogu odobriti, jer neke od njih praktično žive od tog posla.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com