Cena mleka oko 30 evrocenti za litar

Proizvodjačka cena kilograma mleka sa 4 odsto masti i 3,4 odsto belančevina staje u Nemačkoj oko 30 evrocenti.

U prvom kvartalu 2014.godine cena kilograma mleka istih karakteristika bila je 37 evrocenti.

Relativno visoke cene mleka i pogodnosti na tržištu stočne hrane doprineli su da proizvodnja mleka prošle godine raste po višoj stopi nego potražnja, koja na svetskom nivou iznosi 109,6 kilograma po osobi godišnje.

Na primer, Nemačka je prošle godine proizvela 31 milion tona mleka. Više nego ikad, saopštili su čelnici Nemačkog udruženja mlečne industrije.

A onda su dogadjaji iz druge polovine 2014.godine zadali ozbiljan udarac mlečnoj industriji – uzdržanost Kine u kupovinama i ruski embargo na uvoz mleka i mlečnih proizvoda iz EU i SAD – cene mleka su počele ozbiljno da padaju nadole, a dobit proizvodjača na medjunarodnom tržištu da se smanjuje.

“Narednih meseci neće samo proizvodjači mleka i potrošači biti na iskušenjima nego su i političari pozvani da sačuvaju i prošire dostupnost tržištima i tako podrže domaću proizvodnju mleka”, kažu u Nemačkom udruženju mlečne industrije.

Da podsetimo, ministarka poljoprivrede Srbije Snežana Bogosavljević Bošković je najavila razgovore sa EU-partnerima o mogućnosti aktiviranja u Srbiji zaštitne klauzule iz Sporazuma o asocijaciji i pridruživanju.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com