Cenu pšenice nadole gura loš kvalitet

Na evropskoj terminskoj berzi Matif, tonom pšenice, za isporuke u septembru, trgovano je danas po ceni od 233,50 evra što je za 50 centi viša cena nego prošlog petka, ali za 28,25 evra niža nego pre mesec dana i za 64,25 evra niža nego pre godinu dana.

Tonom kukuruza, za isporuke u novembru, na istoj je berzi trgovano po ceni od 214,75 evra, što je za 1,25 evra niža cena nego pre nedelju dana, za 32 evra niža cena nego pre mesec dana i za 51,50 evra niža cena nego pre godinu dana.

Prema najnovijoj proceni Svetskog saveta za žito, svetski rod pšenice iznosiće u poljoprivrednoj 2023/24 godini 784 miliona tona što je za 2 odsto manji rod nego prošle godine, ali ipak drugi po veličini rod svih vremena.

Medjunarodni savet za žito smanjio je prognozu roda pšenice za Evropsku uniju sa 134,6 miliona tona na 133,3 miliona tona, ali prinos nije ključni problem ovogodišnje žetve nego veliki pad kvaliteta izazvan smenom kišnog – sušnog – kišnog perioda što će za posledicu imati da će dobar deo pšenice biti upotrebljiv samo za stočnu hranu.

Što se Rusije tiče, posle Ministarstva poljoprivrede SAD (85 miliona tona) , prognozu roda pšenice za tu zemlju povećao je i Svetski savet za žito na 84,4 miliona tona. Taj Savet ocenjuje da je u nekim delovima Rusije, zbog vremena, prognoza u pogledu kvaliteta – nesigurna.

Prognoza roda pšenice za Ukrajinu povećana je za 1,3 miliona tona na 24,5 miliona tona, ali ocena je da će samo 40 odsto pšenice biti kvaliteta pogodnog za mlinsku industriju, dok je ranijih godina bilo 70 odsto.

Svetski savet za žito ocenjuje da će ovogodišnja potrošnja pšenice biti 805 miliona tona i da će zbog povećane tražnje svetske rezerve pšenice pasti na rekordno niske nivoe pre svega u Rusiji i Evropskoj uniji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com