Cipras organizuje još jedan referendum

Premijer Grčke Aleksis Cipras želi da organizuje još jedan referendum. Ovaj put u okviru svoje stranke, Sirize, na kojem će se članovi izjasniti da li dogovor sa međunarodnim kreditorima ima alternativu.

Siriza

„Ako iko misli da su Cipras i Siriza odbili bolju alternativu za narod, onda treba da istupe i to jasno kažu“, rekao je Cipras obraćajući se Centralnom komitetu stranke u jednom starom bioskopu u Atini, prenosi Katimerini.

On je pozvao i disidente u Sirizi, koji su u parlamentu uskratili podršku svim zakonskim rešenjima u vezi sa dogovorom postignutim sa državama članicama evrozone 12. jula, da javno kažu ukoliko misle da su mogli da postignu bolji dogovor.

Ovaj stranački referendum, rekao je Cipras, trebalo bi da se održi već u nedelju.

Podsetimo, članovi takozvane Leve platforme unutar Sirize smatraju da Grčka nije trebalo da pristane na oštre mere štednje i reforme koje od nje zahtevaju međunarodni kreditori, pogotovo nakon što je grčki narod na referendumu 5. jula ubedljivo odbio ranije tražene mere štednje i reforme. Najistaknutiji članovi Leve platforme su Zoi Konstantopulu, predsednica parlamenta, i nedavno smenjeni ministar energetike Panajotis Lafazanis.

Siriza će, barem je tako zahtevao Cipras, u septembru održati vanredni Kongres na kojem će se raspravljati o srednjem i dugoročnom planu te stranke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com