Članice EU se dogovorile : 15 odsto smanjenje potrošnje gasa

Pred današnji sastanak ministara energetike, sinoć je obezbedjena kvalifikovana većina država članica EU za usvajanje plana za dobrovoljnu uštednju 15 odsto gasa od ukupne nacionalne potrošnje u periodu od 1.avgusta 2022.do 31.marta 2023.godine.

Kako vest DPA prenose evropski mediji, planom su predvidjeni mnogi izuzeci i ostruji kriterijumi, ali prolazi i objava alarm – situacije u kojoj Evropski savet, a ne Evropska komisija, može proglasiti obaveznu štednju.Ali kvalifikovanom većinom 15 od 27 članica, pod uslovom da njihovo stanovništvo čini 65 odsto od ukupnog broja stanovnika Evropske unije.

Kipar, Malta i Irska oslobodjene su obaveze štednje, budući da njihovi gasni sistemi nisu vezani za gasne sisteme drugih država.

Španija i Portugalija treba da prištede po 7 odsto gasa.

Baltičkim državama je obećano: ukoliko im Rusija obustavi isporuke struje, za toliko će im biti smanjena stopa dobrovoljne štednje gasa.

Državama, čija su skladišta popunjena više od 80 odsto, stopa dobrovoljne uštede gasa biće smanjena za onoliko procentnih poena za koliko su im skladišta popunjena iznad 80 odsto.

Propisana ušteda smanjena je recimo za države u kojima se gas koristi za proizvodnju djubriva…a ušteda su oslobodjene energointenzivne industrije…

Rezerve prema ovom planu imale su četiri države, na čelu s Madjarskom.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com