Crni Ciprase, šta te tek u Atini čeka…

Novi izbori, vlada nacionalnog jedinstva ili čišćenje sopstvenih redova, to su jedine tri opcije koje premijer Grčke i lider Sirize Aleksis Cipras ima pri povratku sa pregovora u Briselu, prenosi AFP.

Siriza

Odbijanje 17 poslanika Sirize da podrže grčki plan reformi u parlamentu otvara mogućnost Ciprasu da ih iz parlamenta i izbaci. Naime, svi poslanici ove levičarske stranke su potpisali neku vrstu kodeksa o ponašanju koji stranci daje mogućnost da im oduzme poslanički mandat ukoliko se ne slažu sa zvaničnim stavom Vlade Grčke, koju pored Sirize čini i desničarska stranka Nezavisni Grci.

Međutim, Ciprasu bi se oduzimanje poslaničkih mandata moglo itekako obiti o glavu. Među poslanicima koji nisu podržali plan reformi su uticajni ministar energetike Panajotis Lafazanis i još uticajnija predsednica parlamenta Zoi Konstantopulu.

Upravo je Zoi Konstantopulu, podseća AFP, u grčkom parlamentu otvorila pitanje nemačkog duga Grčkoj u vidu ratne odštete za Drugi svetski rat. To parlamentarno pitanje je na kraju donelo odgovor koji je mnogim Grcima dao moralnu satisfakciju, kad već Angeli Merkel i Nemačkoj uopšte ne pada na pamet o toj temi uopšte da raspravlja, a on glasi: Nemačka Grčkoj duguje 279 milijardi evra.

Od 17 poslanika Sirize koji su, kako AFP slikovito objašnjava, okrenuli leđa Ciprasu njih 15 je poslalo pismo premijeru u kojem su jasno stavili do znanja da će biti protiv i svih budućih zakona u vezi sa planom reformi. Njima je odgovorio Jorgos Statakis, ministar privrede: „Ako se poslanik ne slaže sa politikom vlade onda mora poštovati pravila i, ako je u pitanju dubok nesporazum, odreći se mandata“.

Ovakav udarac na ultra-levičare među poslanicima Sirize za Aleksisa Ciprasa bi mogao da znači i kraj političke karijere. Ubedljivo NE na grčkom referendumu rezultat je stavova koje promovišu upravo ultra-levičari, a svode se na jedno – dosta je mera štednje!

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com