Da li je Cipras zakasnio?

U 14 sati počinje sastanak ministara finansija evrozone koji bi, na zahtev grčkog premijera Aleksisa Ciprasa trebalo da formulišu paket reformi o kome bi na referendumu trebalo da se izjasni grčki narod.

Aleksis Cipras.jpg

Ovu ideju Cipras je izneo juče pošto je kao „ucenu i ultimatum“ odbio da prihvati paket mera štednje i reformi u zamenu za petomesečno produženje finansijske pomoći.

Ukoliko bi se ministri finansija saglasili sa najnovijom referendumskom idejom Ciprasa, Grčka bi morala da dobije mini produženje pomoći – do okončanja referenduma.

Sadašnji paket pomoći Trojke Grčkoj ističe u sredu, pa se nemački list Frankfurter algemajne cajtung pita da Cipras sa ovom idejom, koja ranije nije bila strana ni stogim Nemcima, nije zakasnio.

Manevar Ciprasa FAZ doživljava kao njegovu akciju samospasavanja od posledica odustajanja od izbornih obećanja.

FAZ iznosi tri moguća scenarija za danas popodne: ministri finansija će tako ublažiti paket reformi da će ga grčki narod sa lakoćom prihvatiti, ali Grčka dogodine neće stati na noge. Drugi scenario je da paket ostane kako su ga poverioci i stručnjaci formulisali u četvrtak da ga Grci odbiju i Grčka izadje iz evrozone. List ovde dodaje da taj scenario nije siguran jer nezadovoljstvo Ciprasovom vladom, navodno, u Grčkoj raste, a sklonost ka prihvatanju uslova kreditora, navodno, takođe. Treća varijanta je da ministri finansija još pooštre reformske zahteve, a četvrta da sasvim odbiju Ciprasov predlog o referendumu i obustave pomoć Grčkoj već od srede. I Grčka izlazi iz evrozone…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com