Dan oslobodjenja Aušvica, bez oslobodilaca

U ponedeljak 27. januara, na dan kad je pre 75 godina Crvena armija oslobodila koncentracioni logor Osvjencim (Aušvic), bez predstavnika oslobodilaca je obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta.

Spomenu je prisustvovalo oko 100 preživelih, kao i delegacije 50 država u kojima je, prema izveštajima medija, bilo 17 šefova država. Ruski predsednik Vladimir Putin nije bio pozvan. Jer, Dan sećanja na žrtve Holokausta došao je usred ogromne razmene optužbi izmedju Rusije, naslednice SSSR čiji su vojnici oslobodili Aušvic, i Poljske, na čijoj se teritoriji logor nalazio, oko krivca za izbijanje Drugog svetskog rata.

Skupu u Aušvicu obratilo se i troje preživelih, koji nisu zaboravili da se sete vojnika Crvene armije, svojih oslobodilaca, ali ni da prebace svetu što tokom pet godina užasa nije ništa učinio da spasi 1,4 milion njihovih sapatnika većinom Jevreja, jedna je poruka posvećena stradanju Roma, koji strašne muke Aušvica nisu preživeli.

Oni su skup i svet podsetili da „Aušvic nije pao s neba“ i da „ono što se jednom dogodilo, može i da se ponovi“.

Poljski predsednik Andžej Duda pozvao je prisutne da preživelima obećaju da će „poruku i opomenu za čovečanstvo, koje sa ovog mesta proističu, sačuvati za budućnost“.

Čelnici Evropske unije Šarl Mišel (Evropski savet), Ursula van der Lajen (Evropska komisija) i David Sasoli (Evropski parlament), izdali su, povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta, saopštenje u kome se, izmedju ostalog, navodi da je Aušvic oslobodila „saveznička vojska“ i tako „stavila kraj na sistematsko uništavanje Jevreja i Evrope“.

O „savezničkoj vojsci“, koja je oslobodila Aušvic, govorio je u ponedeljak i američki potpredsednik Majkl Pens.

Na ovo je oštro reagovalo Ministarstvo inostranih poslova Rusije, i saopštenje čelnika EU i izjavu Pensa ocenivši kao „iskruvljavanje istorije koje stvara pretpostavke da se ona ponovi“.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije podseća da je Aušvic i u njemu 7.000 preživelih 27. januara 1945. godine oslobodila Crvena armija odnosno njena 100-ta divizija Prvog ukrajinskog fronta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com