Dojče banka : U Nemačkoj i 2024. pad BDPa

Istraživački sektor Dojče banke (www.dbresearch.de) procenjuje da će bruto domaći proizvod Nemačke u 2024.godini realno pasti za 0,2 odsto u odnosu na 2023.godinu u kojoj je pao za 0,3 odsto.

Zbog robustnog rasta plata (5,5%) očekuje se lak oporavak privatne tražnje, ocenjuje Dojče banka.

Da podsetimo da je promet u trgovini na malo u Nemačkoj za prvih 11 meseci 2023.godine, u odnosu na isti period 2022.godine realno pao za 3,3 odsto pre svega zahvaljujući padu prometa u trgovini hranom koji je, zbog velikog rasta cena, bio realno za 5 odsto niži nego prekovidne 2019.godine.

Dakle, i pored izvesnog oporavka privatne tražnje, Nemačka će „zbog energetski intenzivne industrije biti jače pogođena aktuelnim strukturnim promenama -povećanjem cena energije i strukturnim slabljenjem svetske trgovine“ što će se posebno odraziti na izvoz i investicije,ocenjuje Dojče banka.

„Izvoz će, pored slabljenja svetske trgovine, biti pogođen i slabljenjem cenovne konkurentnosti nemačke industrije jer su kod nas[u Nemačkoj]troškovi rada relativno jače porasli, a troškovi energenata su u poređenju sa SAD i Kinom veoma visoki. Investicije u opremu su, doduše, u 2023.godini porasle za 3 odsto, ali gotovo isključivo zahvaljujući jako poraslim registracijama privrednih teretnih vozila podstaknutim poreskim olakšicama za kupovinu električnih auta. Investicije u mašine i drugu opremu su stagnirali“, objašnjava Dojče banka i dodaje da će se tu malo šta u 2024.godini promeniti s obzirom na slabu tražnju i depresivno raspoloženja u privredi.

Nemačka malo podsticaja može očekivati od svetske privrede, koju će, prema oceni Dojče bank, u 2024.godini očekivati slab rast (+2,6%), dok će se industrijske zemlje u prvoj polovini godine nalaziti u recesiji – Dojče banka za SAD u prvoj polovini godine očekuje umerenu recesiju, a za celu godinu rast BDP od 0,9 odsto, a za Evropu takodje laku recesiju u prvoj polovini godine i rast BDPa za celu 2024.godunu od samo 0,2 odsto.

Što se tiče Kine, koja je osmu godinu zaredom 2023.godine bila najvažniji nemački spoljnotrgovinski partner, Dojče banka očekuje da će Peking na probleme u sektoru nekretnina i nesigurnost potrošača delovati ekspanzivnom poreskom i monetarnom politikom i za Kinu u 2024.godini prognozira rast od 4,7 odsto.

Nemački izvoz je, prema podacima Nemačke službe za statistiku, u 2023.godini vredeo 1562,1 milijardu evra i bio je za 1,4 odsto manji nego 2022.godine,dok je uvoz vredeo 1352,5 milijardi evra ili 9,7 odsto manje nego 2022.godine. Trgovinski suficit je iznosio 209,4 milijarde evra.

Dojče banka ocenjuje da će dosadašnje podizanje kamata i dalje vršiti pritisak, pre svega na nemačku stanogradnju u kojoj poslovna klima, prema Ifo institutu u decembru pala na najniži ikad zabeležen nivo.

Prema podacima Nemačke službe za statistiku, od januara do novembra 2023.godine u Nemačkoj je izdato 238 500 dozvola za gradnju novih stanova što je za 83 200 ili 25,9 odsto manje nego u istom periodu 2022.godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com