EK : Države članice najmanje 15 odsto gasa da kupuju zajedno

O predlozima Evropske komisije za snižavanje cene gasa tek treba da odluče države članice : a predlog je da se obavežu da će od proleća 2023.godine najmanje 15 odsto gasa za punjenje skladišta kupovati preko zajedničke platforme i tako objedinjenom tražnjom izazvati ponuđače na snižavanje cena.

To je najkonkretniji deo predloga, u kome se o maksimiranju cene gasa više ne govori.

Kako je rekla šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, tu je obično reč o poslednjih 10 do 15 odsto gasa za punjenje skladišta, koji nisu pokriveni dugoročnim ugovorima, pa su zato i najskuplji.

Kako prenosi ARD, Evropska komisija radina novom cenovnom indeksu za tečni gas, kao dopuni ttf indeksu prema kome se svi ugovori ravnaju. Pošto Komisija ocenjuje da je ttf indeks, po prekidu snabdebanja ruskim gasom, postao previše volatilan i podložan uticajima špekulanta, do marta 2023.godine će izraditi dopunsku referentnu vrednost za ttf (ma šta to značilo).

Komisija poručuje da je štednja gasa centralna stvar i da dosadašnje napore treba nastaviti uključujući tu  i smanjenje nesuštinske potrošnje u domaćinstvima i bolnicama.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com