EK i MMF : Ruska ekonomija iznenadila rastom, ali postala ratna ekonomija

Evropska unija je upravo uvela 13.paket sankcija Ruskoj Federaciji, ali, zajedno s medjunarodnim finansijskim institucijama, sa svakim se paketom sankcija sve više čudi otpornosti ruske ekonomije na te sankcije.

Pošto je na sankcioni spisak od oko 2000 ruskih fizičkih i pravnih lica dodala još 194, Evropska komisija je objavila izveštaj o učinku dosadašnjih sankcija na rusku ekonomiju.

U tom je izveštaju zaključila da se Rusija pretvorila u vojnu ekonomiju : tokom 2023.godine u odnosu na 2021.godinu, ostvaren je u oblastima vezanim za vojno – industrijskih kompleks rast od 30 do 40 odsto.

Misli se na transportna sredstva, elektronske i optičke aparate.

Evropska komisija ističe da su ruski vojni rashodi porasli do 6 odsto ruskog BDPa.

„Rusija se pretvorila u vojnu ekonomiju. Inflacija ostaje iznad cilja, iznosi 7,4 odsto januara 2024.godine, zbog visokih državnih rashoda, visokog rasta plata na tržištu rada, koje se sužava, i slabljenja valute u 2023.za više od 20 odsto u odnosu na dolar“, navedeno je u izveštaju.

Pošto je u januaru naviše (sa jesenjih +1,1% na 2,6%) korigovao svoju prognozu rasta ruske ekonomije u 2024.godini, Medjunarodni monetarni fond je juče ocenio da je ruska ekonomija neočekivano otporna i da je, imajući u vidu sankcije uvedene Rusiji, rastom iznenadila.

„To je ratna privreda, rekla je u Vašingtonu direktorka za komunikacije MMFa Džuli Kozak i dodala da visoki vojni troškovi podstiču proizvodnju.

„Sem toga imamo čitav niz socijalnih davanja koja podstiču potrošnju „, rekla je Kozak.

Ona ukazuje da se već vide znači „pregrejanosti ekonomije“ u Rusiji, kao i rast inflacije, pa očekuje da će srednjoročno rast ruske ekonomije biti usporen

MMF sad prognozira usporavanje : posle rasta u 2024.godini od 2,6 odsto, rast u 2025.godini od 1,1 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com