Ekonomski rat Zapada sa Kinom : Zabranjene dve kineske kupovine nemačkih firmi

Nemački Zeleni doslednije sprovode u oktobru objavljenu novu Američku strategiju nacionalne sigurnosti i od samih Amerikanaca, pa se nemački zeleni ministar privrede Robert Habek upravo pohvalio da je nemačka vlada stopirala dve kineske kupovine nemačkih firmi.

Prvo je zaustavljena prodaja firme Elmos, proizvodjača čipova iz Dortmunda, švedskoj firmi Silex, koja je firma – kćerka kineskog proizvodjača Sai Microeletronics.

Kako prenosi tagesschau.de, Habek je rekao da o drugom slučaju ne može da detaljiše jer bi povredio poslovnu tajnu firma, ali mediji unisono ponavljaju da se radi o bavarskom proizvodjaču poluprovodnika ERS Electronics.

Radi se o tome da se zaštiti sigurnost Nemačke i pre svega kritična infrastruktura, argumentovao je Habek.

„Baš u oblasti poluprovodnika nam je važno da zaštitimo tehnološki  i  ekonomski suverenitet Nemačke i Evrope“, rekao je Habek a prenosi tagesschau.de

Poznavaoci čip – problematike za nemački javni servis su ocenili da se kod firme Elmos ne može raditi ni o kakvom čip – know-how, dakle visokoj tehnologiji koju bi trebalo štititi, i da ta tehnologija nije uopšte predmet kupovine nego stara fabrika sa  tehnologijom proizvodnje, koju su odavno osvojili i Kinezi.

„To je isto kao kad bi BMWu zabranili da proda neku staru fabriku, zbog straha, da bi ključna tehnologija nemačke auto-industrije mogla dopasti u strane ruke“, rekao je za tagesschau.de Malte Šauman Elmos – analitičar kod Warburg Research.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com