EKSKLUZIVNO: Evo šta Šojble predlaže Grčkoj

Glavna vest ovog dana je mišljenje nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea o grčkom planu reformi. Prvo je FAZ objavio da je imao uvid u taj dokument, a sada ga već evropski mediji objavljuju, iako nema potvrde ni od Šojblea, ni od Ministarstva finansija Nemačke da taj dokument uopšte postoji.

Grexit - Šojble.jpg-large

U dokumentu koji je objavljen na Tviteru, a za koji se tvrdi da je Šojbleov komentar i plan za Grčku, navodi se da bi ta država trebalo značajno da poboljša predložene reforme, ali i da u neki evropski fond, primera radi u Instituciju za rast u Luksemburgu, prebaci imovinu vrednu 50 milijardi evra, koja bi postepeno bila prodavana, a od toga bi se namirivao grčki dug. U toj opciji navedeno je, između ostalog, i da bi Grčka trebalo da pristane na automatska smanjivanja troškova u slučaju da ne postigne neki od ciljeva u okviru plana reformi.

Druga opcija, daleko interesantnija za medija, govori o grčkom tajm-autu kada je evrozona u pitanju. Taj period bi trajao najmanje pet godina uz moguće restrukturiranje dugova u okviru Pariskog kluba. U tom periodu Grčka bi ostala punopravna članica Evropske unije, navodi se u tom dokumentu, a ostale članice bi joj uputile humanitarnu i tehničku pomoć, kao i pomoć pri ostvarivanju privrednog rasta.

Još samo Volfgang Šojble da se oglasi povodom ovog dokumenta…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com