EU : Dve milijarde evra za municiju Ukrajini

Ministri inostranih poslova i odbrane država članica Evropske unije odlučili su u ponedeljak da se mobiliše 2 milijarde evra evropskih para za kupovinu artiljerijske municije kalibra 155 mm za potrebe Ukrajine.

Kako prenosi ARD vest DPA, novac će biti iz Evropskog fonda za mir namenjenog finansiranju nabavke oružja i opreme za Ukraninu, kao obuke ukrajinskih vojnika.

Jedna milijarda od te dve prebaciće se državama članicama, koje su zbog pošiljki Ukrajini iscrpli svoje zalihe municije radi njihove popune.

Druga milijarda namenjena je zajedničkoj nabavci municije za potrebe Ukrajine.

Neke države članice bi radije municiju nabavljale preko nacionalnih okvirnih ugovora s industrujom naoružanja, a nije sasvim jadno ni kako bi trebalo da funkcioniše zajednička nabavka municije, koju, impresionirana svojevremenom zajedničkom nabavkom vakcina protiv Covid-19 gura predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Inače, tema municije jedna je od glavnih u zapadnim brigama oko Ukrajine.

Navodno se verovalo da je tenkovski rat, koje sad u Ukrajini forsira Rusija, prošlost, pa je proizvodnja artiljerijske municije kalibra 155 oštro smanjena. Ukrajina u ratu s Rusijom za dan potroši te municije koliko evropski proizvodjači mogu da proizvedu za mesec, pa se sredstvima evropskih fondova namerava podstaći širenje kapaciteta vojne industrije u proizvodnji municije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com