EU miri „neozbiljnog“ Ciprasa i „uplašenog“ Rahoja

Evropska unija posreduje u konfliktu između Grčke s jedne i Španije i Portugalije s druge strane nakon izjave grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da je pritisak ove dve države tokom pregovora o produženju programa finansijske pomoći ličio na ucenu.

Razgovaramo sa svim akterima umešanim u ovaj slučaj kako bismo osigurali jedinstvo unutar Evropske unije, a pogotovo unutar država članica evrozone, rekla je glasnogovornica Evropske komisije Mina Andreeva, koja je potvrdila da su Španija i Portugalije podnele zvaničan prigovor toj instituciji EU.

Na stranu Španije i Portugalije stala je i Nemačka, doduše samo osuđujući izjavu grčkog premijera nazvavši je „neobičnim faulom“, prenosi AFP.

Aleksis Cipras

Cipras je na kongresu svoje strane Sirize izjavio da su Španija i Portugalija predstavljale „osovinu sile“ koja je pokušala da upropasti pregovore u vezi sa produženjem programa finansijske pomoći Grčkoj.

„Konzervativne sile (u Evropi prim.aut) su pokušale da nam postave zamku, da nas finansijski uguše“, rekao je Cipras i dodao da su španske i portugalske vlasti to zbog straha od unutrašnjih političkih problema aludirajući na sve popularnije stranke koje se protive merama oštre štednje nametnutim od strane zvaničnog Brisela i Nemačke.

Ubrzo nakon toga stigao je odgovor španskog premijera Marijana Rahoja, koji je grčkom kolegi kratko poručio da se „uozbilji“.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com